Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Čáry 2016

29. 4. 2016

Čarodějnický sabat o poslední dubnové noci

Protože se všichni k tomu postavili čelem 

čáry na plácku se letos nekonají !

Najdou se dobrovolníci na přípravu ???- nenašli se.

 Chce někdo k hasičům ??? - nikdo se nepřihlásil .

 

Po staletí se v Čechách a na Moravě nazývá filipojakubská a v severní Evropě Valpuržina noc. Známější je ale jako noc čarodějnic, protože podle pověry se při ní zástupkyně "rodu Homo megeres obludus," osoba odporného exempláře a otřesného a smrdutého vzhledu, roguše, bobonice, bosorky či strygy slétají na vyvýšená místa, kde za předsednictví čerta či čaroděje rokují, hodují, zpívají a tančí.

 někdy i v rouše Evině – to je výzva  děvčata . 

V národním pojetí slovanském se čarodějnice - ošklivé stařeny, nebo naopak svůdné krasavice, po sněmu na pometlech rozlétnou po okolí, aby škodily lidem a zvířatům..

Federace čarodějnic České republiky uveřejnila Vyhlášku o bezpečnosti létání na koštěti, kde se například píše v "Článku 1 základního ustanovení § 4) Létání se povoluje pouze v podroušeném stavu s minimálním obsahem mandragory v krvi 0.89417 promile," nebo v "Článku 6 o létání za snížené viditelnosti § 1) Koště musí být: a) na přídi osvětleno černou kočkou svítící zelenýma očima, b) na zádi musí mít koště odrazku obecně šišatého tvaru v souladu s předpisy EU.

a pánové neberte holkám košťátko