Teorie žízně - díl třetí
Spontánně kvašená piva
Tvoří samostatnou kapitolu a jsou v podstatě upomínkou na úplně původní pivo, které kdy lidstvo vynalezlo. Kvasí totiž za pomoci ‚divokých‘ kmenů kvasinek poletujících vzduchem. Ty pak spontánně ‚infikují‘ tekutinu připravenou ke zkvašení – prostě napadají ze vzduchu do otevřené kádě, kde je připravena mladina. Dnes je tento proces po staletých zkušenostech pod daleko větší kontrolou a vznikají tak plánovitě jednotná piva jako Lambic a Geuze. Jejich chuť je ale jiná, než na jakou jsme u piva zvyklí, obecně jsou velmi kyselá. Ochutnat je můžete například v restauraci T-Anker, která se na belgická piva specializuje. To jsou tedy základní druhy, které mají ovšem různé podruhy a desítky ještě jemnějších ‚odstínů‘ šedi a variant.
Pivo jako iontový nápoj po sportu - nepřehlédni !
Proto je pivo i velmi vhodné po sportovní aktivitě. Ideální je pivo, které dokáže tělo velmi rychle zavodnit a vyrovnat hladinu iontů. Funguje tedy jako výborný iontový nápoj. Jelikož se jedná o čistě přírodní nápoj, je mnohem vhodnější, než kterékoli běžně dostupné iontové nápoje nebo snad koka a kolaloka či podobné hnusy.