Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Teorie žízně - díl čtvrtý - Léčivé účinky

22. 5. 2015

Pivo jako lékA je to tu po dlouhé době zase. Do Evropy vtrhla chřipková epidemie, která se postupně dostala i k nám, do Čech. Češi se jí ale nebojí, protože na ni mají svůj tajný recept – pivo. Čechy tolik milovaný a oblíbený nápoj má doslova zázračné vlastnosti pro náš organismus. Myslíte, že se jedná o alibismus pijáků zlatavého moku? Omyl. Díky jeho vlastnostem funguje pivo nejenom jako velmi účinný preventivní prostředek proti chřipce, kašli, nachlazení, rýmě, ale dokonce pomáhá při uzdravování doslova jako lék, když už nám chřipka klepe na dveře.

Pitný hořký režim

Při každém nachlazení a zvláště při chřipce je velmi důležité, jak asi každý ví, dodržovat pitný režim. Je to z důvodu oplachování sliznic, aby mikrobi měli maličko těžší práci při usazování se na nich. Již usazené bakterie se z těla vyplavují a tak mají daleko menší šanci škodit. Proč tedy neproplachovat pivem, když nám tolik chutná a navíc i pomáhá? Je ovšem spousta jedinců, kterým pivo v zimě „nejede“, protože je studené. Vzpomeňte si na naše dědy, kteří měli ve výčepech dokonce ohříváčky do piva. Prostě v zimě pili zásadně teplé pivo. Vyzkoušejte to i vy a proplachujte organismus při nachlazení nebo při podezření na blížící se chřipku teplým pivem.

Není ani žádným tajemstvím, že pivo velmi dobře podporuje trávení a posiluje vylučování. Prakticky funguje jako iontový nápoj.