Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Zbytkový cukr

Zbytkový cukr, ne ten co vám zbyl po vánočním pečení , ale cukr ve víně, který nebyl spotřebován kvasinkami při kvasném procesu. Pokud je zbytkový cukr v přívlastkových vínech, jedná se většinou o fruktózu. Pokud je zbytkový cukr ve stolním, zemském a jakostním víně jedná se většinou o sacharózu řepnou . Ve víně krabicovém jde většinou o cukr krystal. Pokud jsou kvasinky příliš rozežrané moc zbytkového cukru není a víno je suché. Pitelnost vína stejně většinou určuje poměr zbytkového cukru a kyselinek a tak i suchá vína mohou chutnat sladce. Kyseliny ve víně jsou významnými složkami dotvářející celkový charakter a chuťové vlastnosti .

Suché se označuje tiché víno, které má zbytkový cukr do 4 gr*l-1, nebo do 9 gramů na litr, jestliže celková kyselost je nejvýše o 2 g nižší než obsah zbytkového cukru.

Polosuché se označuje tiché víno, které má zbytkový cukr od 9 do 12 gr*l-1, nebo do 18 gramů na litr, jestliže celková kyselost je nejvýše o 10 g nižší než obsah zbytkového cukru.

Polosladké se označuje tiché víno, které má zbytkový cukr od 12 gr*l-1 , nebo od 18 gr*l-1 pokud minimální celkový obsah kyselin vyjádřený v gramech kyseliny vinné na jeden litr  byl stanoven členským státem EU do max. 45 gr*l-1 .

Sladké  víno se označuje tiché víno, které má minimální obsah zbytkového cukru 45 gr*l-1.

Slámové víno  je „terminus technicus“ pro jednu z jakostních tříd vinařského zákona. Vždy se jedná o víno s vysokým obsahem zbytkového cukru, v řádu stovek gramů na 1 litr vína. Hrozny na výrobu slámového vína bývají často napadené ušlechtilou plísní Botrytis cinerea).

Čučové – se označuje vesměs ovocné víno ( jabka, hrušky rybíz)  kde o jakosti nemůže být reči, obsah cukru a kyselinek je libovolný a výsledný lektvar je lahvován většinou do petek nebo krabic.

Křivohub – obsah kyselinek výrazně převyšuje obsah cukru, pokud tam tedy vůbec nějaký zbyl    

Tlamolep – vyznačuje se vyskokým obsahem cukru a absencí jakékoliv kyselinky, na valašsku je znám pod pojmem Lepihub  

Motto : cukr ve víně i moči, to vždy špatně skonči

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář