Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Vinná turistika

1. 4. 2016

Každý z nás jistě zatoužil po návštěvě vinného sklípku a někdo si tento sen možná již splnil.  Pokud vynecháme akce typu hromada lidí z autobusu do sklepa, zde koštovačka vína typu PPD ( Pro  Pražáky  Dobrý ), cimbálovka , obžerství  a následně zpět autobusem domů, máme dvě možnosti jak vyrazit do sklípků. Za prvé máme známého vinaře se sklípkem a je téměř zaručeno, že výklad i vínko bude v odpovídající kvalitě nebo vyrazíme na akci Den otevřených  sklepů  a celou akci si v podstatě řídíme sami.

Na akci Den otvorených  pivníc  jsme vyrazili se známými ze Slovenska do vinařské oblasti  Malokarpatská vinná stezka. K dispozici bylo od pátečního odpoledne až do neděle celkem 60 vinných sklepů mezi Bratislavou a Trnavou.  Vyzbrojeni ochutnávací kartou a skleničkou  jsme  dychtivě vyrazili do sklípků v Pezinku a do okolí Modry. Z počátku jsme celkem úspěšně předstírali znalce vína, nechávali si nalévat vzorky převážně ryzlinků ale i netradičních vín jako je Iršay Oliver. Kroužili jsme vínem ve sklence, čichali jsme vůni a proti světlu kontrolovali zbarvení. Pokud nám vínko nechutnalo , nikdo se nedivil, že jsme ho vyplivli do připravených džbánů.  Co se dál s těmito vzorky dělo , si radši ani nechci představit.  S postupujícím časem a navyšujícím počtem navštívených vzorků jsme přestali předstírat znalce a ochutnávali jsme téměř vše i bez kontrolního kroužení sklenkou.

Celá akce byla natolik dobře organizovaná ,  že jsme ráno byli téměř bez následků a druhý den jsme mohli vyrazit na další košt,  tentokrát  do velkých vinařských sklepů. Každá takováto koštovačka  je spojena s možností zakoupení ochutnávaných vzorků,  čehož jsme bohatě využili.  Ještě ,  že česko – slovenská hranice je bez dozoru, protože bychom jen těžko vysvětlovali celníkům na obou stranách hranice, že plný cinkající kufr auta , jsou jen vzorky na domácí ochutnání

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně