Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Vinařské oblasti

Kde se vlastně víno pěstuje?

Vinařská oblast je území menší než území státu. V ČR jsou dvě oblasti – Čechy a Morava a skládají se z vinařských podoblastí. Vinařskou podoblast tvoří vinařské obce, na jejichž území jsou stanoveny viniční tratě nebo jejich části.

Viniční trať – je pozemek tvořících souvislý celek, v jedné vinařské oblasti, případně podoblasti, splňující předpoklady pro pěstování révy vinné z hlediska zeměpisné polohy, svažitosti, délky oslunění a půdně klimatických vlastností.

Bla, bla, bla, výše uvedené citace zákona toho moc neříkají. Zkrátka na víno jezdíme na Moravu, nejlépe na jižní, rozhodně ne do Ostravy. Vinařské obce můžu doporučit Rakvice, Valtice, Zaječí a trať znám pouze železniční a to nám asi moc nepomůže. V Zahořanech žádnou trať nemáme a tak z nás asi vinaři nebudou. 5_mapa.jpg

Vinařská oblast Čechy patří k nejsevernějším výspám evropského vinohradnictví. Nejvíce vinic je v okolí Mělníka, Litoměřic a Mostu. Vinice nejsou souvislé a táhnou se nepravidelně kolem řek Labe, Vltavy a Berounky na jižních chráněných svazích. Větší proměnlivost počasí v jednotlivých ročnících vedla odjakživa české vinaře k dlouholetému uchovávání a zrání vín na sudech. Vína jsou tu voňavější, ale také kyselejší.

Vinařská oblast Morava se skládá ze čtyř vinařských podoblastí Znojemská, Velkopavlovická, Mikulovská a Slovácká. Vinařských obcí je jako máku a tratí ještě více. Pokud cestujete po jižní Moravě tak je to tam samý vinohrad a sklípek.  Cyklo výlet do této oblasti vřele doporučuji, pokud máte štěstí narazíte na ubytování přímo u vinaře.

Motto: Ve víně je pravda, ale také alkohol.

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně