Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Rulandské šedé

15. 4. 2016

Rulandské šedé je starobylá francouzská bílá moštová odrůda původem z Burgundska, vznikla pravděpodobně pupencovou mutací z Rulandského modrého. Šak jsme češi a tak jsme si ho pojmenovali jako Burgundské šedé a následně změnili  název na Rulandské šedé. Slovo „Rulandské“ bylo zapůjčeno z německé oblasti, po jakémsi  Johannu  Segeru  Rulandovi, který se zasloužil o rozšíření odrůdy Pinot gris v okolí německého Špýru. Celý problém s názvem nastal ke konci sedmdesátých roků minulého století, kdy Francouzi měli kecy, že Burgunda  je jejich a tak jsme si půjčil německého Rulanda. Historický název v českých zemích byl Roučí šedivé a v Maďarsku mu říkají dokonce SZURKEBARÁT už od dob Karla IV, který ho přivezl do střední Evropy.

Víno je plné, extraktivní s příjemnými kyselinami, velmi vhodné k archivaci. Ve vůni jemné květinové vůně, medové a celá řada níže uvedených ovocných i jiných tónů. Chuť plná, dlouhotrvající, bohatá na extraktivní látky, harmonická, elegantní. Ve vůni i chuti můžeme hledat: hrušky , fíky, broskev, kandované ovoce, pomeranč, med, lískové oříšky, mandle, chlebovou kůrku. Nejlepší bývá v kvalitě výběr z hroznů.

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně