Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Muškát

6. 5. 2016

Muškát to není jen kytka za oknem 

   Odrůda muškát žlutý je typickou odrůdou spíše pro výrobu tokajských vín, není to tedy úplně typický zástupce našeho vinohradnictví. Původem je to starobylá odrůda, která zřejmě křížením dala vzniknout dnes rozšířenějšímu Muškátu Ottonel (zněj byl později křížením vyšlechtěn i Muškát moravský).

Muškát Ottonel je bílá moštová odrůda, v minulosti využívaná jako stolní pro svoji jemnou muškátovou chuť – varibialita velikosti hroznu podle klonu. Sklizňová zralost od konce září až do poloviny října. Hrozen malý až střední, hustota hroznu střední, délka stopky je krátká. Bobule je malá až střední, žlutozelená, kulatá. Plné zralosti dosahuje odrůda již ve druhé polovině září.Původ odrůdy je ve Francii, kde vznikla křížením Chrupky bílé x Muškát žlutý nebo jako semenáč Chrupky. Vyšlechtil v r. 1852 Robert Moreau.  Víno je aromatické s typickými muškátovými tóny.

Muškát Moravský - Hrozen je střední až větší. Bobule žlutozelená, kulatá, slupka měkká, dužnina polomasitá, výrazné muškátové chuti. Plná zralost již koncem září. Víno je svěží aromatické, vůně po muškátovém květu, meruňkách příp. broskvích. V charakteru chuti meruňka, broskev, citrusy,

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně