Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Míchání vína

4. 3. 2016

Míchání vína a cuveé

Víno bylo smícháno z několika odrůd od několika výrobců z různých oblastí. Jedná se vesměs o víno nízké kvality. Z minulosti nechvalně známý Pražský výběr. Výjimkou jsou značková cuvée, která jsou scelována za účelem dosažení co nejlepší chuti vína.  

Ve Francii běžný a zákonný postup.

U našich  malovinařů se s cuvée a směskami setkáte často. Důvody jsou různé: Víno nesmí zůstávat v poloprázdných nádobách (octovatí, chytá pachy, křísovatí), pak se tedy vína vhodných odrůd scelují (míchají). Malé vinohrady jednotlivých malovinařů bývají odrůdově velmi pestré, nelze tedy udělat vína jednotlivých odrůd. Scelování vín vyžaduje určitou zkušenost, dobře udělaná směska je většinou harmonická a velmi chutná. Vína se mohou i míchat? Ano. I ty nejjakostnější vína s přívlastkem s uvedením odrůdy a vinařské tratě mohou mít až 15% svého objemu z jiného zdroje a odrůdy, než je uvedeno. Při velkovýrobě totiž nelze zamezit pomíchání, zvláště při zpracovávání hroznů.

Míchání vína s další přísadou považuje mnoho vinařů za hřích. I přesto se červené i bílé víno míchá. V případě bílého vína je druhou přísadou nejčastěji Tonic, Sprite nebo obyčejná soda. Tato směs je poté nazývána „vinný střik“Vinný střik se nejčastěji míchá v poměru 2:1 (dva díly vody nebo sody a jeden díl vína). Není to však povinnost. Vinný střik si můžete namíchat v poměru 1:1, 1:2 nebo jen od oka dle vlastní chuti.

Z růžového vína se míchají celkem osvěžující nápoje s použitím ovoce

Houba je směs červeného vína s kolou v poměru dle chuti. Nejčastěji se setkáváme s poměrem 1:1 nebo 2:3. Ale záleží jen na vaší chuti a také kvalitě vína. Na houbu se většinou používají levnější a méně kvalitnější vína. Dobré je do nápoje přidat kostky ledu, které nápoj vychladí. zažil jsem i doslazování krystalickým cukrem.

 

Za největší zvrhlost považuji nápoj zvaný Bahno – do půllitru pomerančový džus a červené víno. Ale pokud to někomu chutná ………………..

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně