Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Merlot

28. 4. 2016

Merlot je modrá moštová odrůda révy vinné původem ve Francii. Největší zastoupení má v oblasti Bordeaux. Název odrůdy je odvozen od francouzského pojmenování ptáka kosa (merle), který s oblibou ozobává malé bobule z velkých hroznů odrůdy Merlot, neboť se zabarvují do modra dříve, než u ostatních, v regionu Bordeaux pěstovaných odrůd. Název může být odvozen též od černomodrého lesku plně vyzrálých hroznů.

Hrozen je středně velký, válcový, bobule tmavě modrá až černá, slabě elipsovitého tvaru. Sklizňové zralosti se dosahuje ve druhé polovině října. Vínu sluší zrání v sudu nebo v láhvi, potom dominují výrazné vůně lesního ovoce . Velmi vhodný je do kupáží s cabernety, které zjemňuje a dodává jim sametové tóny. Víno se lehko a příjemně pije, pro svou hebkost a vláčnost je oblíbeno u konzumentů, kteří by se tříslovitých červených vín nenapili pro složitost chuťových vjemů.

Typický Merlot je rubínové až tmavě granátové barvy, odstín záleží na velikosti sklizně, a protože to je odrůda plodná, objevují se na trhu i vína světle rubínová s travnatou vůní a nahořklou dochutí. Vůně je jemná, s tóny přezrálého černého rybízu. V chuti je patrný nízký obsah kyselin, plnost, hebkost, vláčnost, dlouhé doznívání. Obsah alkoholu u vín z vyzrálých hroznů se pohybuje okolo 13 %. Ve vůni a chuti můžeme hledat černé třešně, švestky, ostružiny, kompot, fíky, růže; po delším ležení na lahvi se objevují tóny tabáku, lanýžů, kávy, čokolády nebo i hutného ovocného koláče. 

Zráním získává Merlot smetanovo-vanilkový nádech. Odrůda je vhodná k výrobě barrique vín i k dlouhodobému zrání v láhvi.

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně