Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Ledové víno

5. 2. 2016

Existuje několik způsobů jak vyrobit ledové víno.

Ten nejjednodušší po domácku proveditelný je umístit libovolný  krabicák  do mrazáku a počkat asi 6 hodin. Nepoužívejte víno ve skle, neb roztažnost vzniklého ledového vína je poněkud destruktivní vůči sklu.  Výsledný hranol  můžeme rozsekat sekáčkem na led do připravených misek nebo vcelku kolektivně olizovat.   

Poněkud složitější je tradiční způsob výroby kvalitního ledového vína

Pro výrobu ledových vín se většinou využívají odrůdy, které jsou pozdní, aby již surovina dosahovala dostatečné cukernatosti a měla šanci udržet se na vinici až do zimy.  Hrozny je možné sbírat až při dosažení mrazů pod -7°C. Ponechat hrozny ve vinici až do mrazů je u nás velmi rizikové. Při deštivém podzimu může dojít k úplnému shnití hroznů, hrozny mohou být sežrány bažanty nebo i vysokou zvěří a v neposlední řadě se mohou stát obětí zlodějů či jiných nepřizpůsobivých občanů .  Při teplotách letošní zimy se vinař mrazů vůbec nemusí dočkat. Hrozny jsou obvykle sbírány v noci, aby bylo možné udržet hrozny déle ve zmrzlém stavu a bylo dosaženo zmíněné teploty. Jedná se o technologii zpracování zmrzlých  hroznů , u kterých voda zůstává ve formě ledu  a vylisujeme jen koncentrovaný  mošt .   Následuje standartní proces výroby vína, jen vše trvá poněkud déle   .

Takto vyrobená ledová vína se projevují vysokým zbytkovým cukrem a vysokou pořizovací cenou.

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář