Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Cukernatost vína

Cukernatost je množství cukrubobulích hroznů při sběru. Měří se moštoměrem ve vylisovaném moštu. Jakostní třídy vína v ČR jsou určeny podle cukernatosti.  Standartní rozdělení ukazuje následující tabulka.  Na obou koncích tabulky by se mohl vyskytovat výběr z krabic.  U krabicáků sice zákon neurčuje obsah cukru , ale na jedné straně je krabicák absolutně bez cukru, takže každý lok je zakončen nekontrolovaným šklebem a na druhé straně je obsah řepného cukru takový, že po napití takového tlamolepu hubu ani neotevřete a ráno vám permoníci hodlají do hlavy vydloubat tunel nové trasy metra. 

název jakostní třídy

cukernatost

Poznámka – moudro autora

víno

11–15

nelze označovat názvem odrůdy

zemské víno

od 14

lze označovat názvem odrůdy

jakostní víno

15–19

Tady začínají slušná vína

kabinetní víno*

19–21

Pili jsme v kabinetu biologie v 8.A

pozdní sběr*

21–24

Sbírá se pozdě odpoledne až do soumraku

výběr z hroznů*

24–27

Tady se většinou nesplete

výběr z bobulí*

27–32

od této třídy rovněž ledové víno a slámové víno

výběr z cibéb*

přezráté bobule

nebo z napadených bobulí ušlechtilou plísní  

ledové víno*

Více než . 27°

sběr a zpracování hroznů při min. -6°C

slámové víno*

 min. 27° NM

sušeno na slámě nebo rohožích min 3 měsíce

Výběr z krabic

0-milion

Od úsměvu skřeta až k slepené hubě

 

Moje oblíbené vína se pohybují mezi pozdním sběrem a výběrem z hroznů, leč každý máme chutě i obsah peněženky poněkud jinde a tak si každý  svou sklenku vína někde najde. A pokud mícháte víno s Colou či jinými hnusy , výběr z krabic je na to vhodný.

MOTTO : žili byli víno pili a pokud neumřeli, pijí ho dodnes

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář