Cukernatost vína
Cukernatost je množství cukru v bobulích hroznů při sběru. Měří se moštoměrem ve vylisovaném moštu. Jakostní třídy vína v ČR jsou určeny podle cukernatosti. Standartní rozdělení ukazuje následující tabulka. Na obou koncích tabulky by se mohl vyskytovat výběr z krabic. U krabicáků sice zákon neurčuje obsah cukru , ale na jedné straně je krabicák absolutně bez cukru, takže každý lok je zakončen nekontrolovaným šklebem a na druhé straně je obsah řepného cukru takový, že po napití takového tlamolepu hubu ani neotevřete a ráno vám permoníci hodlají do hlavy vydloubat tunel nové trasy metra.
název jakostní třídy |
cukernatost |
Poznámka – moudro autora |
11–15 |
nelze označovat názvem odrůdy |
|
od 14 |
lze označovat názvem odrůdy |
|
15–19 |
Tady začínají slušná vína |
|
19–21 |
Pili jsme v kabinetu biologie v 8.A |
|
21–24 |
Sbírá se pozdě odpoledne až do soumraku |
|
24–27 |
Tady se většinou nesplete |
|
výběr z bobulí* |
27–32 |
od této třídy rovněž ledové víno a slámové víno |
výběr z cibéb* |
přezráté bobule |
nebo z napadených bobulí ušlechtilou plísní |
ledové víno* |
Více než . 27° |
sběr a zpracování hroznů při min. -6°C |
min. 27° NM |
sušeno na slámě nebo rohožích min 3 měsíce |
|
Výběr z krabic |
0-milion |
Od úsměvu skřeta až k slepené hubě |
Moje oblíbené vína se pohybují mezi pozdním sběrem a výběrem z hroznů, leč každý máme chutě i obsah peněženky poněkud jinde a tak si každý svou sklenku vína někde najde. A pokud mícháte víno s Colou či jinými hnusy , výběr z krabic je na to vhodný.
MOTTO : žili byli víno pili a pokud neumřeli, pijí ho dodnes
Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně