Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Barvy vína

Dnes začneme něčím jednoduchým  , jako je třeba barva vína. Leč není všechno tak jednobarevné, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Bílé víno. - Označuje se tak víno vyrobené z odrůd určených pro výrobu bílých vín,. Pokud je bílé víno vyrobené z modrých hroznů označuje se na Moravě jako „klaret“. Rmut při výrobě bílého vína se většinou nenakváší, ale co nejdříve se lisuje, aby nechytil nežádoucí  barvu.  A jako na potvoru jsou bílá vína například Rulandské šedé, Veltlínské zelené,  Tramín červený a spousta dalších. A to ještě nepočítám výše zmíněné „ moravské klarinety “

Červené víno - Označuje se tak víno vyrobené z modrých odrůd  Technologie výroby červeného vína spočívá v nakvášení rmutu s cílem vyluhování červeného barviva ve slupce bobule do moštu. A jsme zase tam. Červené víno z modrých hroznů, někdy se zdá , že vinař je docela zdatný chemik.

Růžové víno neboli rosé, je víno barvou od oranžových odstínů ( lososová, meruňková, koroptví oko ) až po růžové nebo růžovo-fialové odstíny. Vše je závislé na použité surovině a technologii výroby. Tzv. pravé rosé se vyrábí z modrých hroznů metodou krátkého nakvášení  rmutu nebo bez nakvášení.  Růžové víno vyrobené ze směsi (cuvée) bílého a červeného vína lze rozeznat již podle odstínu barvy svými růžovými, nachovými, purpurovými odstíny. Tedy nevím jak vy, ale já bych to nejspíš nepoznal

Žluté víno je vinařský termín pro přírodní suchá nebo přírodně sladká speciální vína, charakteristické svojí žlutou barvou, typu např: Tokajské, suché Vin jaune z francouzské Jury, rakouský typ ausbruch, ledová a slámová vína. Od likérových vín se liší hlavně skutečností, že veškerý alkohol v produktu pochází z primárního cukru zpracovaného hroznu.

Oranžové víno je termín, který se používá pro vína vyráběná starobylými gruzínskými technologiemi, nebo technologiemi experimentálními, podobnými kachetinským. Víno se vyznačuje temně žlutou (jako ranní moč), naoranžovělou, ryšavou a někdy až měděnou barvou. Ve vůni jsou, pro oranžová vína, charakteristické tóny různého sušeného ovoce, sušených květin, oříšků, pomerančů.

Toliko tedy k barvám vína. Až si tedy půjdete pro lahvičku, nemůže vás překvapit, že Modrý portugal je červené víno, nebo dokonce růžovka a snad i klaret .

Modrý Portugal, starobylá evropská odrůda, původ není jasný, v Rakousku odkud se dostala k nám se rozšířila v 19 století . Velmi vhodná jako ranější odrůda k výrobě Svatomartinského vína. Odrůda dozrává ve druhé polovině září.  Víno je lehčího typu s nižší intenzitou barvy, rubínové odstíny. K charakteru patří květinové tóny ve vůni, které zráním přechází k vůním čerstvého sena. V chuti jemné tóny červeného ovoce. Pokud ho vinař umí tak je to docela  zážitek.

MOTTO : když ho miluješ , tak na barvě nezáleží , platí pro víno i pro lidi

 

Náhledy fotografií ze složky co já vím o víně