Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Expedice abácoK

22. 6. 2016

Super výlet se spoustou vody a večer cikánský tábor

Cyril a Metoděj Bratři ze Soluně, jak se také slovanským věrozvěstům Cyrilovi a Metodějovi říká, dorazili na Velkou Moravu na jaře roku 863. Předtím se motali v okolí Kocáby a pojmenovali po nich Bratřínov. Mladší Konstantin původně působil jako profesor  Řeholní jméno Cyril, pod kterým je dnes známější, přijal až před svojí smrtí. Metoděj, křestním jménem Michal, byl v mládí státním úředníkem, aby se posléze stal mnichem, diakonem a nakonec i prvním moravsko-panonským arcibiskupem.  Na jejich učení pak později navázal Jan Hus, který byl také příznivcem kázání v rodném jazyce. Nakonec byl vyslán do vesmíru, aby své učení šířil i mezi mimoni a jak to vše dopadlo, víme všichni. Jeho kostnická loď havarovala při startu. Co se však málo ví, mistr Jan prožil část svého vyhnanství v údolí Kocáby v místech , kde se dnes nachází osada Havran.

Vydáme se po stopách v úterý 5.7.2016 kolmo z růžku odjezd v 9.15.  Večerní vyhodnocení na plácku nad ohníkem se soudkem pivka.

 

Náhledy fotografií ze složky Letní putování

Komentáře

Přehled komentářů

týmy do expedice

(Charadrius, 29. 6. 2016 9:53)

Tak se nám zatím rýsuje tým kolečkářů - celkem početní a tým běžců - malý a odvážný. jen tým pivíků je zatím bez velkého zájmu - co se to s námi děje ??????